Kemiföretagen i Stenungsund

Molekylverkstan är en nationell aktör med stark lokal förankring som ägs och drivs av fem världsledande kemiföretag i samverkan med Stenungsunds kommun.

 

 

AGA_Logo_RGB
Industrigas används över hela världen, hela tiden, dag och natt. Oavsett område – svetsning, kylning, uppvärmning, industritvätt eller labbanalyser – så används gas. Industrigaser från AGA spelare en viktig roll i metallurgiska processer, kemiindustri, livsmedelsindustri, miljöskydd, vid glas- och elektroniktillverkning, läkemedelsindustri och forskning och utveckling. Med verksamhet i Skandinavien och Baltikum är AGA för tillfället norra Europas ledande företag för industrigas och en del av The Linde Group.

AGA är marknadsledande när det gäller gasol i gasflaskor och har även satsningar inom biogas, som vi distribuerar. Med hjälp av innovativa gasapplikationer kan AGA förbättra sina kunders produktivitet, säkerhet och konkurrenskraft på sätt som är fördelaktiga för miljön.

AkzoNobel_logo_RGB
Inom AkzoNobel är vi 45 000 engagerade medarbetare som tillsamman skapar förutsättningar för god livskvalitet och en inspirerande vardag. Vi är ett ledande globalt färgföretag och en stor producent av specialkemikalier som förser företag och konsumenter världen över med såväl färg och ytskydd, som ingredienser till viktiga vardagsprodukter. Idag är vi verksamma i över 80 länder och vårt huvudkontor ligger i Amsterdam, Nederländerna. Våra innovativa produkter bär på en stolt historia och är skapade för att göra livet enklare för människor i en snabbt föränderlig värld. Bland våra välkända varumärken finns Eka, International, Cuprinol, Jozo och Nordsjö. Vi rankas återkommande som ledande inom hållbarhet i vår bransch och drivs av att bidra till välmående och levande samhällen genom att skapa en färgstark och trygg värld där livet blir bättre genom det vi gör.

 

Borealis Logotyp 2
Borealis är en ledande leverantör av kemikalier och värdeskapande plastprodukter, som skapar mervärde för samhället. Med mer än 50 års erfarenhet av polyolefiner (polyeten och polypropen) levererar Borealis innovativa, värdeskapande plastprodukter till marknaderna för infrastruktur (rörsystem och kraft- och kommunikationskablar), fordon och avancerade förpackningar. Borealis har kunder i mer än 120 länder och cirka 5 100 anställda.

Borealis har huvudkontor i Wien, Österrike och produktionsanläggningar, innovationscenter och kundservicecenter i Europa samt i Nord- och Sydamerika. Under 2010 startade vi en ny högtrycksfabrik för LDPE i Stenungsund; en investering på 3.5 miljarder kronor. Den nya högtrycksfabriken har en kapacitet på 350 000 ton per år och innebär en minskad miljöpåverkan och en effektivare energiförbrukning.

 

 

INOVYN

INOVYN är Europas största producent av PVC och natronlut med 4 300 medarbetare fördelat på 8 länder och 16 anläggningar. 310 medarbetare finns i Stenungsund.
PVC är ett unikt material. Egenskaperna kan skifta från mjukt och flexibelt till styvt och starkt. Den används bland annat till rör, kablar, golv, profiler och andra byggprodukter. Många människoliv har räddats tack vare PVC:s idealiska egenskaper för blodpåsar och dialysslangar. Produktionen sker i tre steg. Klor och natronlut framställs av koksalt och elenergi, därefter vinylklorid (VCM) av klor och eten och slutligen PVC (polyvinylklorid) av vinylkloriden. Den natronlut som bildas vid klortillverkningen används av våra kunder vid tillverkning av pappersmassa för att frilägga fibrerna under massakokningen. Natronlut används också vid tillverkning av miljövänliga färg- och lacksystem och framställning av aluminium.

http://www.inovyn.com

perstorp_winning
I över 130 år har Perstorp ägnat sig åt att förbättra vardagen för miljontals människor världen över med innovativ kemi. Vi omsätter 11 miljarder kr och har 1500 anställda i Asien, Europa samt Nordamerika. Våra specialkemikalier gör allt från bilar till burkar, från segel till skor, lättare, starkare och säkrare. Vår företagskultur genomsyras av våra kärnvärden fokuserad på innovation, pålitlighet och ansvarstagande.

Site Stenungsund är belägen på västkusten ungefär 50 km norr om Göteborg. Anläggningen togs i drift 1980 och har ingått i Perstorpskoncernen sedan 2001. Främsta produkter som tillverkas här är aldehyder, organiska syror, alkoholer, mjukgörare och det förnybara bränslet RME.

Välkomna in på vår hemsida enligt nedan länk:
http://www.perstorp.com/