Kemiföretagen i Stenungsund

Molekylverkstan är en nationell aktör med stark lokal förankring som ägs och drivs av fem världsledande kemiföretag i samverkan med Stenungsunds kommun.

 

 

AGA_Logo_RGB
Industrigas används över hela världen, hela tiden, dag och natt. Oavsett område – svetsning, kylning, uppvärmning, industritvätt eller labbanalyser – så används gas. Industrigaser från AGA spelare en viktig roll i metallurgiska processer, kemiindustri, livsmedelsindustri, miljöskydd, vid glas- och elektroniktillverkning, läkemedelsindustri och forskning och utveckling. Med verksamhet i Skandinavien och Baltikum är AGA för tillfället norra Europas ledande företag för industrigas och en del av The Linde Group.

AGA är marknadsledande när det gäller gasol i gasflaskor och har även satsningar inom biogas, som vi distribuerar. Med hjälp av innovativa gasapplikationer kan AGA förbättra sina kunders produktivitet, säkerhet och konkurrenskraft på sätt som är fördelaktiga för miljön.

AkzoNobel_logo_RGB
Inom AkzoNobel är vi 45 000 engagerade medarbetare som tillsamman skapar förutsättningar för god livskvalitet och en inspirerande vardag. Vi är ett ledande globalt färgföretag och en stor producent av specialkemikalier som förser företag och konsumenter världen över med såväl färg och ytskydd, som ingredienser till viktiga vardagsprodukter. Idag är vi verksamma i över 80 länder och vårt huvudkontor ligger i Amsterdam, Nederländerna. Våra innovativa produkter bär på en stolt historia och är skapade för att göra livet enklare för människor i en snabbt föränderlig värld. Bland våra välkända varumärken finns Eka, International, Cuprinol, Jozo och Nordsjö. Vi rankas återkommande som ledande inom hållbarhet i vår bransch och drivs av att bidra till välmående och levande samhällen genom att skapa en färgstark och trygg värld där livet blir bättre genom det vi gör.

 

Borealis Logotyp 2
Borealis är en ledande leverantör av kemikalier och värdeskapande plastprodukter, som skapar mervärde för samhället. Med mer än 50 års erfarenhet av polyolefiner (polyeten och polypropen) levererar Borealis innovativa, värdeskapande plastprodukter till marknaderna för infrastruktur (rörsystem och kraft- och kommunikationskablar), fordon och avancerade förpackningar. Borealis har kunder i mer än 120 länder och cirka 5 100 anställda.

Borealis har huvudkontor i Wien, Österrike och produktionsanläggningar, innovationscenter och kundservicecenter i Europa samt i Nord- och Sydamerika. Under 2010 startade vi en ny högtrycksfabrik för LDPE i Stenungsund; en investering på 3.5 miljarder kronor. Den nya högtrycksfabriken har en kapacitet på 350 000 ton per år och innebär en minskad miljöpåverkan och en effektivare energiförbrukning.

 

 

INOVYN
Inovyn är världens tredje största kemiföretag med 15 500 anställda och 64 produktionsanläggningar i 14 länder över hela världen. Inovyn i Stenungsund tillhör affärsområde Inovyn ChlorVinyls, som är Europas största PVC-producent och en betydande producent av VCM. Klorproduktionen i Runcorn (UK) är den andra största enskilda enheten i Europa.

Inovyn omsätter 1,9 miljarder Euro och har 2400 anställda i 7 anläggningar i UK, Tyskland, Norge och Sverige. Produktionen i Stenungsund startade 1967 och företaget hette då Fosfatbolaget AB. Företaget ingår sedan 1 februari 2008 i INEOS. Omsättningen för Inovyn Sverige AB under 2014 var 2453 MSEK och antalet anställda 306 personer.

 

 

perstorp_winning
Perstorpkoncernen är en världsledande specialkemitillverkare med årsomsättning på omkring 14,5 miljarder kronor och cirka 2 200 anställda. Tillverkande enheter i 11 länder och säljkontor på alla geografiska marknader ger Perstorp en global närvaro. Kunderna finns inom färgindustrin, den plastbearbetande industrin samt fordonsindustrin, men också inom bygg- och verkstadsindustrierna, lantbrukssektorn och många andra områden.